Onderzoek sporthal klaar!

Publicatiedatum: 16 november 2022

Onderzoek klaar: Wierden heeft flinke sporthal nodig om alle clubs en scholen genoeg ruimte te geven

WIERDEN - Geen gymzaal, geen sportzaal, maar een grote sporthal. Die heeft sportend Wierden heel hard nodig. Na bijna een jaar spitten en uitpluizen trekt onderzoeksbureau Tien Organisatieadvies die conclusie. De nieuwe sportaccommodatie is gepland op de Esrand, pal naast de nieuwbouw van middelbare school De Passie.

Ruimte plannen voor je sportclub of school is in Wierden de laatste jaren geen pretje. Reden? Sportaccommodaties in het dorp zitten vol. Zelfs in de stokoude gymzaal aan de Wilhelminastraat wordt volop gesport. Want die ruimte is nodig. Wil je als sportvereniging toch wat anders, dan ben je op zalen buiten Wierden aangewezen.

Voor hen gloort nu hoop. Er ligt een advies voor een grote sporthal op de Esrand. Daarmee kan het dorp jaren vooruit.

Gymzaal, sportzaal, hal?

Maar hoe zit het nou precies met die aanduidingen? Wat is het verschil tussen een gymzaal, sportzaal en sporthal? Grootte vooral.

Een gymzaal is de kleinste variant van de binnensportaccommodaties. Een gymzaal heeft één ruimte. Zoals het bouwwerk aan de Wilhelminastraat of het zaaltje naast het kulturhus in Hoge Hexel bijvoorbeeld.

Dan is er de sportzaal, zoals Het Noordbroek. Groter, hoger en soms op te delen. In een sportzaal kun je prima binnensporten als zaalvoetbal of basketbal beoefenen.

De sporthal is de grootste variant. Die kun je vrijwel altijd opdelen. Soms in twee of drie, maar ook wel eens zes of zeven delen.

De nieuwe sporthal

Volgens het onderzoeksbureau kan de gemeente het beste voor de laatste optie kiezen. Een sporthal, bij voorkeur bestaande uit drie zaaldelen, die je met uitschuifbare wanden van elkaar kunt scheiden. Ter vergelijking, sporthal ’n Dikken heeft twee zaaldelen. De nieuwe sporthal mag niet groter worden dan de lap grond die er nu voor ingetekend is aldus Michel van Sluijs, beleidsadviseur sport, Gemeente Wierden.

Betekent dit dan dat er straks een kolos van een bouwwerk op de Esrand komt? „Nee”, zegt beleidsadviseur Michel van Sluijs, die het project voor de gemeente overziet. „Een sporthal is groter dan een zaal, maar een sporthal met drie zaaldelen hoeft niet altijd groter te zijn dan een hal met twee delen. Dat heeft vooral met indeling van de ruimte te maken.”

Bovendien is er al ruimte voor een sportaccommodatie ingetekend. „Er is al rekening gehouden met een eventuele uitbreiding. En groter dan dat mag het nieuwe gebouw niet worden.”

Waarom die hal?

Volgens het adviesbureau is een sporthal het meest toekomstbestendig. Zonder wordt de ruimte voor lokale clubs nog krapper. Dat heeft ook met de behoefte van De Passie te maken. De verwachting is dat het aantal leerlingen groeit als de nieuwbouw klaar is en dan is er meer ruimte om te sporten nodig.

Ook worden de komende jaren sportaccommodaties gesloopt of vervangen. De Wilhelminastraat is eigenlijk al afgeschreven en ’n Dikken begint aardig op leeftijd te raken.

Door nu een nieuwe hal te bouwen, valt er niet direct een gat als ’n Dikken door modernisering en verduurzaming of vervanging tijdelijk wegvalt. Als het besluit valt dat ’n Dikken wordt vervangen door een kleiner gebouw blijft er voldoende ruimte om te sporten.

Wanneer?

De grote vraag is wanneer de bouw van de sporthal begint. Dat kan even duren, zegt Van Sluijs. „Hoewel De Passie deze ruimte ook nodig heeft, staat dit project los van de nieuwe school”, legt hij uit. „De gemeenteraad moet nu een keuze maken.”

De raadsleden kunnen anders besluiten. Ze kunnen nog steeds kiezen voor de sportzaal of een sporthal met twee zaaldelen of wat anders. „Maar ze hebben niet voor niets opdracht gegeven voor dit onderzoek.”

Wat kost dat?

Dan komt nog aan de orde wat het bouwwerk moet kosten. Volgens adviesbureau Tien Organisatieadvies is dat ongeveer 9,3 miljoen euro. Ruim 2 miljoen euro duurder dan de sportzaal waar tot nu toe van uitgegaan werd.

Door de hoge bouwkosten en lange levertijden kan die prijs nog verder oplopen. Wel is er alvast geld opzij gelegd door Wierden, als de bouw volgend jaar toch begint.

Plattegrond sporthal Esrand.jpg

In het bouwblok voor de sportaccommodatie (nummer 3) is al rekening gehouden met een eventuele uitbreiding tot sporthal. © Gemeente Wierden

Bron: Tubantie 15-11-2022, Jeroen de Kleine