Zwangerschap zwemmen

kolk.png

Zwangerschapszwemmen: waarom is het goed voor je?

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om in beweging te blijven. Zwangerschapszwemmen is de ideale manier om aan je conditie te werken.

Wat is zwangerschapszwemmen?

Zwangerschapszwemmen is een speciale zwemles voor zwangere vrouwen. Het is niet bedoeld om te leren zwemmen, maar om tijdens je zwangerschap in beweging te blijven. Je werkt in een zwembad in groepsverband aan je conditie en spierkracht.

Tijdens de les komen verschillende drijf-, zwem- en ontspanningsoefeningen aan bod. Een deskundige instructeur begeleidt je bij het uitvoeren van de oefeningen. De les duurt zo’n 45 minuten.

Wat zijn de voordelen van zwangerschapszwemmen?

Je lichaam verandert flink gedurende je zwangerschap. Je komt aan in gewicht en kan je daardoor minder mobiel voelen. In het water merk je hier niets van. Je voelt je juist gewichtsloos. Zwangerschapszwemmen heeft echter nog meer voordelen:

Je werkt aan je conditie en spierkracht. 

Zwemmen is goed voor je uithoudingsvermogen en zorgt voor sterkere spieren. Dit komt goed van pas bij de bevalling. Ook het herstel na je bevalling gaat vaak sneller met een fit lichaam.

Het werkt ontspannend. 

Onze watertemperatuur is 30 graden. Hierdoor kan je je goed ontspannen. Ook zorgt het warme water voor een betere bloedsomloop. Dit helpt tegen kramp in je benen en vocht vasthouden vocht vasthouden.

Het kan helpen tegen misselijkheid. 

Ben je bang dat misselijkheid in de weg zit tijdens het zwemmen? Veel zwangere vrouwen merken juist dat ze na het zwemmen minder misselijk zijn. Vooral zwemmen in koud water zou de misselijkheid verminderen.

Het is goed voor je baby. 

Onderzoek laat zien dat beweging tijdens je zwangerschap een positief effect heeft op de hersenontwikkeling van je kleine. Stofjes die je tijdens het sporten vrijmaakt, komen in het bloed van je baby terecht. Deze geven zijn mentale ontwikkeling een boost.

Je kan het gedurende je hele zwangerschap doen. 

Sommige sporten, zoals judo en hockey, kan je tijdens je zwangerschap beter vermijden. Andere sporten, zoals hardlopen, zijn in het laatste trimester soms lastig uit te oefenen. Zwemmen kan je echter gedurende je hele zwangerschap doen. Ook als de laatste loodjes zijn aangebroken kan je het water in, tenzij je vliezen zijn gebroken. Dan is dit niet verstandig.

Het kan pijn verlichten. 

Heb je tijdens je zwangerschap last van rugpijn? Onderzoek heeft aangetoond dat zwemmen deze pijn kan verminderen. Ook van bekkenklachten heb je tijdens het zwemmen minder last, omdat je door het water gedragen wordt.

Je ontmoet andere moeders in spe.

 Zwangerschapszwemmen heeft niet alleen lichamelijke voordelen. Het is ook een manier om andere zwangere vrouwen te ontmoeten en ervaringen en tips uit te wisselen.

Het is weinig blessuregevoelig. 

Doordat het water je lichaam ondersteunt, worden je rug, heupen, bekken en knieën minder belast. De kans op blessures is daardoor kleiner dan bij veel andere sporten.

 

Abonnementen & tickets

Wanneer kan ik voor Zwangerschap zwemmen terecht?

Sport en Recreatiebad De Kolk

Dag Tijd Bad
Dinsdag 21 mei 2024 21-05-2024 18:45 – 19:30
Wedstrijdbad
Wedstrijdbad